Franz: Zhudebním svou prezidentskou kandidaturu

12.07.2014 06:18
Jubilejní desátý ročník Hudebního festivalu Znojmo zahajuje Říční koncert, během něhož tematicky zazní symfonie Vltava Bedřicha Smetany, Dunaj Leoše Janáčka a dvojici řek doplní ve světové premiéře symfonická báseň Morava, kterou speciálně pro znojemský festival zkomponoval všestranný umělec a loňský prezidentský kandidát Vladimír Franz.
 
"Řeku vnímám jako časovou i prostorovou osu země," říká pro on-line deník TÝDEN.CZ v rozhovoru o své tvorbě v různých uměleckých oborech i působení na ministerstvu kultury.
 
Můžete představit symfonickou báseň Morava, která premiérově zazní na znojemském festivalu?
Morava svým způsobem navazuje na Smetanovu Vltavu i Janáčkův méně známý Dunaj, jedná se o portrét řeky, který odprezentují brněnští filharmonici. Hudebníky zároveň doplní pro klasickou hudbu méně obvyklé nástroje, jako jsou cimbál nebo elektrická kytara.
 
Jak zní řeka Morava podle Vladimíra Franze?
Jak bude znít, to záleží na brněnské filharmonii. Já řeku nevnímám geograficky, ale spíš abstraktně, jako jistou osu, časovou i prostorovou, osu země. Do skladby se promítli také lidé, kteří okolní zemi i přes nějaké těžkosti kultivovali.
 
Poutají vás k oblasti Moravy nějaké osobní vazby?
Část mé rodiny z otcovy strany z Moravy pochází, předci z matčiny strany jsou z Plzeňska. Jeden z mých moravských pradědečků byl správcem žerotínského panství, druhý byl advokátem v Kroměříži a připravoval Valašsko jako volební obvod pro T. G. Masaryka. Takže je to pro mě svým způsobem návrat ke kořenům.
 
Jaké jsou vaše další umělecké plány pro léto?
Aktuálně v Moravském Krumlově, kde byla vystavena Muchova Slovanská epopej, probíhá výstava mých velkoformátových obrazů. V průběhu léta budou mé obrazy k vidění také v galeriích v Olomouci, Kroměříži a Plané u Mariánských Lázní.
 
A hudební aktivity?
Chystám opět spolupráci s festivalem sborového zpěvu Bohemia Cantat, pro který jsem už dříve složil kapesní oratorium Mládenci v peci ohnivé. Rád bych znovu vytvořil kapesní oratorium, které by se tentokrát s nadsázkou věnovalo mé účasti v loňské prezidentské volbě. A na podzim mě čeká spolupráce s pražským symfonickým orchestrem.
 
Zároveň působíte jako poradce ministra kultury. Jak se vám s Danielem Hermanem spolupracuje?
Pan Herman je kulturní člověk, proto je radost s ním pracovat. Na ministerstvu jsem se nejdřív věnoval obecnějším věcem, usiloval jsem o to, aby stát důsledněji pečoval o kulturní památky. V poslední době má spolupráce s ministerstvem začala dostávat konkrétnější obrysy.
 
O co se v oblasti kultury zasazujete?
Mám právě teď dva hlavní cíle. Jednak bych chtěl, aby došlo k rekonstrukci a restauraci filmového díla Jiřího Trnky, to je opravdu potřeba, než jeho umělecký odkaz zplesniví a rozpadne se. A pak bych si také přál, aby byl v Praze vybudován památník básníka Rainera Marii Rilkeho, kterého považuji za významného pražského rodáka.
 
Barbora Majerová, Týden, 9. 7. 2014