Rozhovor s VF v Radiožurnálu

13.02.2014 00:00
Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman dnes představil své nejbližší spolupracovníky. Tým jeho poradců povede někdejší šéf resortu Jaromír Talíř a radit ministru Hermanovi bude taky hudební skladatel, jeden z prezidentských kandidátů Vladimír Franz. Dobrý večer. 
Dobrý večer. 
 
Vy už jste předeslal, že se chcete na tom novém místě věnovat živému umění, ale do jaké míry vám to umožní místo poradce? Ptám se třeba na to, jestli myslíte, že budete mít dostatečné páky, abyste získal víc peněz na granty, na živé umění? 
Tak, jde o to vůbec zjistit, co za živé umění, o jaké živé umění se bude jednat. A co se týče pák na granty, tak to spadá do kompetence pana náměstka pro živé umění pana Miroslava Rovenského. Já mám víceméně prostor pro to, abych nějakým způsobem získával co nejvíc informací a tvořil si tak názor a také ten názor a takovou názorovou pluralitu nějakým způsobem předestřel panu ministrovi, aby se mohl dobře rozhodnout, protože jak známo, všechno je o konsenzu, o jednání institucí, ale zase ty instituce tvoří jenom lidé. Čili taková činnost je samozřejmě velmi důležitá, protože i ten manévrovací prostor mám jako poradce větší, než kdybych musel striktně zastávat pouze stanovisko instituce zvané ministerstvo. 
 
Takže vás nemrzí, že jste se nestal nakonec náměstkem? 
Z hlediska takového toho prostoru, že člověk se může daleko volněji pohybovat po živé kultuře a může zjistit i věci, které by se normálně, kdybych byl institucí, nedozvěděl, tak mě to samozřejmě nemrzí. Kromě toho, říkal jsem to už několikrát, bylo by dobré - a samozřejmě je to záležitost i pro pana ministra a je to věcí konsenzu s jeho statutárním kolegou z ministerstva financí - kdybychom nějakým způsobem začali uvažovat o zákonu o mecenášství nebo donátorství. To je myslím úplně kruciální věc. Tady vlastně jde o sponzorování kultury z odpisu daní. To mají po celém kulturním světě, po celé Evropě, mají to ve Spojených státech, mají to v Mexiku a je to prostě tak, že zodpovědnost za kulturu nemusí nést jenom výhradně stát a vlastně je to i v rukou mecenášů. 
 
Myslíte si, pardon, že stát v tomto směru už nemůže být štědřejší, že je potřeba obrátit se do komerční sféry? 
Nejde o to, jestli je stát štědřejší nebo není štědřejší, ale tady aby kultura nebyla jen jakýmsi věcným břemenem nebo jak si někteří lidé myslí, že je to jenom jakási nezávazná zábava za dělnické peníze, ale aby to byla skutečně důstojná součást národního života. Nezapomeňme na to, že Národní obrození byli především kulturní činitelé a za 100 let se jim podařilo dojít až k samostatnému státu. Čili, ta tradice, že kultura je součást, organická součást života, že je potřeba a že je něčím důležitým, ta by tu měla být. Že žijeme v kapitalismu, to na tom nic nemění, protože třeba Jižní Korea, myslím, je velmi vyspělým kapitalistickým státem a ministerstvo kultury je tam takřka silový resort. 
 
Na místo poradce Daniela Hermana vás doporučilo Hnutí ANO. Myslíte, že na vás nový ministr kultury opravdu dá, že to nebere jenom jako úlitbu koaliční dohodě? 
Já jsem z hlediska pozice poradce ještě raději, protože tím jaksi odpadla taková ta političnost toho náměstkovství. Co se mě týče, já sám, ještě než se vůbec objevilo to, že náměstci budou politické funkce, byl spíš zastáncem toho, že ministr, který přichází na ministerstvo, by si měl vytvořit svůj tým sám, neboť za něj vlastně politicky zodpovídá a celý ten resort pod ním by měl být především profesní, daleko víc než politický, protože kdybychom to domysleli do důsledku, tak by to šlo přes ředitele jednotlivých odborů a skončilo by to ve vrátnici, kde by byli tři vrátní za tři politické strany, takže, pro Krista Pána, to snad ne. Čili, když už se to tohleto objevilo, no tak samozřejmě, ale potom ta funkce poradce není politická. Já jsem od začátku prohlašoval, že mě na tom daleko více zajímá záležitost profesní, než politická. 
 
Říká hudební skladatel, vysokoškolský pedagog a nově i poradce ministra kultury Vladimír Franz. Díky, na shledanou. 
Mějte se moc hezky a na shledanou.
 
Radiožurnál, moderátorka: Veronika Sedláčková, 13. 2. 2014. Upraveno.