V únoru má v Ostravě premiéru Smrtihlav – drama o vzpomínkách a paměti

01.11.2013 08:53

V ostravském Divadle Antonína Dvořáka bude 2. února premiérově uvedeno drama Smrtihlav. V hlavní roli se představí Igor Orozovič, čerstvý adept na Cenu Thálie, hudbu k představení složil Vladimír Franz. Zneklidňující drama uznávaného německého autora Martina Walsera řeší otázky viny, a to z pohledu minulostí zdánlivě nezatíženého teenagera: vztah osmnáctiletého Rudy k otci po odhalení jeho nacistické minulosti kolísá mezi zatracením a pochopením.

Hlavními motivy dramatu s hamletovskými motivy Smrtihlav jsou vzpomínky a paměť, a tomu odpovídá i hudba. Její autor Vladimír Franz říká: "Hudba ke Smrtihlavovi bude komorní, v rovině určité nasládlosti a líbeznosti bude vytvářet takovou podivnou slupku, která vlastně nemá půdu pod nohama. To je princip těchto věcí vůbec: neblahé záležitosti se maskují podobou kýče nebo něčeho velmi libého."

Maturant Ruda Goothein se z jednoho dopisu dozví o spoluvině svého otce na zločinech nacistů. Jeho postoj kolísá mezi láskou a úděsem, pochopením a odsouzením, zřejmě je to postoj samotného Walsera, obsahující dvojlomnost pohledu na generaci otců, jejich vinu a minulost. Ruda Goothein se vůči svému otci i vůči své lásce z dětství rozhodne zajít až do krajnosti. Přes sílu nastoleného tématu ovšem příběh nepostrádá ironický humor. Právě proto je hra Martina Walsera místy až groteskním thrillerem, který nepřestává překvapovat tím, kam se vyvíjí. V hlavní roli diváci uvidí čerstvého držitele nominace na Cenu Thálie Igora Orozoviče.

Martin Walser se narodil v roce 1927 ve Wasserburgu u Bodamského jezera, kde dodnes žije. Má na kontě dlouhou řadu bilancujících románů, zapsal se také jako dramatik a esejista. Veškerá jeho tvorba má jeden obecný znak: Martin Walser velmi jasně zaujímá stanovisko k dnešku, zejména k politickému a společenskému dění Německa.

Kulturissimo.cz, 29. 1. 2013